שיווק והפצה של EBOOKS


 בנוסף לפרסום ספר מודפס דרך הוצאה לאור עצמית, אתם יכולים לפרסם אותו בפורמט אלקטרוני כספר דיגיטלי.  הרבה מהמוצאים לאור באופן עצמי, מתחילים את התהליך עם ספרים אלקטרוניים כניסיון לבדוק את מידת הצלחת הכותר שלהם ורבים מהם בוחרים בכלל לא להוציא עותקים מודפסים מספרם. 

שוק הקוראים האלקטרונים הוא שוק דינמי מאוד, אשמח אם יש לכם הערות וחידושים ואעדכן את הדפים והפוסטים בהתאם.  בינתיים הנה סקירה כללית של 4  סוגים של קוראים דיגיטליים פופולריים:

1.     קוראים אלקטרונים ייעודיים (כף יד handheld)


 קוראים אלקטרוניים ייעודיים נועדו לספק חוויית קריאה איכותית גרידא.  יש להם מסכים מונעי סנוור ומה שנקרא "דיו אלקטרוני". למסך יש אותו אפקט בדומה להשתקפות האור על ספר פתוח מודפס, לכן הם קלים לקריאה בכל סוג של אור.  דוגמאות כוללות:

·       קינדל של אמזון

·       Nook של בארנס אנד נובל (רק בארה"ב)

·       סוני

·       Kobo (קנדה)

הדגמים החדשים של הקוראים האלקטרוניים הם בצורת טאבלטים ויש להם מסכי LCD טאץ' בצבע.
הם לא באים להחליף את דגמי הדיו האלקטרוני, זאת מכיוון שיש הרבה אנשים שמעדיפים לשמר את חוויית הספר המסורתי בצורה אלקטרונית, לכן אילו מהווים אופציה נוספת.
 
 

2.     טאבלטים


טאבלטים נבדלים מקוראים אלקטרוניים בשתי דרכים עיקריות:

(1)  בנוסף לפונקציה של e-reader , יש להם את אותן יכולות כמו לכל מחשב, דפדפן לאינטרנט, יכולת ליצור, לעבד ולאחסן מסמכים ותמונות, שימוש באפליקציות שונות, וכו'.

(2)  יש להם מסכי LCD עם תאורה אחורית ומצג בצבע, מה שהופך אותם ליותר  דומים לקריאת מגזין או עיתון, עם הרבה שימוש במדיה, תמונות ואינטראקטיביות וזאת בניגוד לקוראים האלקטרוניים של דיו-אלקטרוני.

אך כפי שציינתי, הרבה אנשים מעדיפים את חווית הקריאה הפשוטה של הקוראים האלקטרוניים הייעודיים – אילו כאמור מיועדים אך ורק לקריאת ספרים ועיתונות.  הטאבלטים מציעים עדיין פוטנציאל שוק ענק עבור ספרים אלקטרוניים אז כמובן שצריך לדעת על הדגמים המוצעים היום בשוק, לדוגמה:

·       iPad

·       גלקסי של סמסנג

·       טאבלט של סוני

·       Blackberry Playbook

·       Windows 7 Tablet

·       Nook Color (בארה"ב בלבד)

·       Kindle Fire

 
כאמור, שוק הקוראים האלקטרוניים דינמי מאוד, אנא השתמשו בקישורים בסוף עמוד זה בכדי לבדוק את הדגמים החדישים ביותר.
 

3.     סמארטפון ו-iPod Touch

 

לרוב הטלפונים החכמים (אייפון, HTC, אנדרואיד, סמסונג Wave, בלקברי וכו') וגם ה iPod Touch, יש את הפונקציה של קוראים אלקטרוניים.  זאת בגלל שאפליקציות הקוראים האלקטרוניים בהם מתאימות לכל הפלטפורמות הקיימות.  רוב האפליקציות האלה הם בחינם ומאפשרים למשתמשים לקרוא ספרים.
 

4.     תוכנות קורא אלקטרוני למחשבים נייחים Desktop

קיימות כמה תוכנות חינמיות למחשבים נייחים ולאפטפים. דוגמאות לתוכנות קורא אלקטרוני שניתן להוריד ולהשתמש בן לקריאת ספרים אלקטרונים ב PC או Mac:

 

·       Kindle

·       Kobo

·       Nook

·       Sony Reader

·       Copia

·       Microsoft Reader

·       Adobe Digital Reader

 

אפשריות הפצה לספרים אלקטרונים


בינתיים ידוע לי על שלוש אפשריות עיקריות להפצת הספר האלקטרוני שלכם לשוק.  לעת עתה לפי התגובות בפורומים שונים רוב המשתמשים ממליצים על האפשרות השנייה מבין השלוש.

 אופציה 1 – השתמש במפיץ מקצועי לכל תהליך ההפצה כגון: Bookbaby, Smashwords.


BookBaby- מספק הפצת ספרים אלקטרוניים ב-170 מדינות באמצעות 12 חנויות.  מבחינת תגמולים, אתם תשמרו 100% מהמכירות שלכם ובמקום אתם נותנים למפיץ תשלום מראש (לפעמים יחד עם תשלום שנתי קטן, תלוי באיזה סוג שירות אתם בוחרים).

אני עוד אעדכן את האינפורמציה בסעיף זה, בינתיים, ניתן לבדוק את חבילות השירות השונות ש Bookbaby מציעה.        

 Smashwords

Smashwords היא חברת הוצאה לאור של ספרים אלקטרונים ומפיצה מובילה בקליפורניה.  אם אתם מכינים את קובץ הוורד שלכם לפי ההנחיות (המאוד ספציפיות ומגבילות) הניתנים להורדה Smashwords Style Guide, הם ימירו את הפורמט של הקובץ בחינם לפורמט Mobi שהוא הפורמט הנדרש על יד Kindle Reader, ופורמט ePub לספרים אלקטרונים אחרים.  אז הם יפיצו את הספר עם רוב הקמעונאים המקוונים הגדולים כולל: אפל, iBookstore, Barnes & Nobel, Sony, Kobo, Diesel e-BookStore, ואחרים.  הם גם מספקים לכם מקום Storespace באתר שלהם וגם ISBN בחינם אם תרצו.

אין תשלום מראש עבור שירות המרת הקובץ, במקום הם לוקחים חתך קטן של התמלוגים שלכם בתמורה לשירות ההפצה שהם מספקים:

·       עבור מכירות שתבצעו באתר שלהם אתם תקבלו 85% או יותר מהתמורה נטו (לאחר ניכוי דמי טיפול של Paypal)

·       תקבלו 70.5% עבור מכירות שבהם צד שלישי אושר לקדם את הספר שלכם ושולח לקוחות לאתר Smashwords לקנות את הספר שלכם.

·       עבור מכירות דרך החניות המקוונות תרוויחו כ-60% ממחיר הרשימון.

לקבלת פרטים נוספים, בקרו בדף שאלות נפוצות באתר Smashwords.

 

Smashwords וקינדל – הפצה


לקוחות יכולים לקנות גרסאות קינדל של הספר שלכם מחנות Smashwords.  עם זאת, למרות של-Smashwords יש הסכם הפצה עם אמזון לגבי מכירות ספרים בחנות קינדל, שירות זה מוגבל למספר קטן של ספרים עם נפח מכירות גבוה, זאת משום שאמזון לא יכולה עדיין לקבל העלאה מרוכזת של כל הספרים מ-Smashwords.  ההמלצה של המשתמשים בפורום היא שאם אתם בוחרים בערוץ ההפצה של Smashwords, תבטלו את ערוץ ההפצה של אמזון ותלכו על אופציה 2 להלן.

 

אופציה 2 – העלו קובץ קינדל ישירות לאמזון דרך KindleDirect Publishing, והעלו את הקובץ עבור Kobo דרך Kobo Writing Life, ואז השתמשו ב Bookbaby או ב-Smashwords עבור כל הפצה אחרת.

אז האפשרות השנייה היא להירשם עם KDP ו- KWL ולהעלות לחנויות האלה בעצמכם את הקובץ באמצעות ההוראות שהם מספקים, ולאחר מכן (בנפרד) להתקשר עסקית עם Bookbaby או Smashwords שיפיצו את הספר שלכם לשאר השוק.

היתרונות בגישה זו הן:

·       המכירות הגבוהות יותר שלכם יהיו דרך קינדל, ואתם חוסכים את ה-15% מהתמלוגים שלכם ש-Smashwords הייתה גובה עבור הפצה לקינדל.

·       Smashwords מציעה רק הפצה מוגבלת בקינדל.

·       Kobo הוא ממשק ידידותי מאוד למשתמש כך שזה יותר הגיוני לשמור על השליטה בהפצת הספר, אם זה יחסית קל להעלות את הקובץ בעצמכם.

גם כאשר או אם Smashwords תתחיל להפיץ את ספרכם באמזון, אם תעשו זאת באופן ישיר, האופציה הזאת תהייה הרבה יותר מהירה לשים את הספר שלכם בקינדל.  ל-Smashwords ייקח שבועות לפרסם את הספר שלכם בחניות השותפים.  אם אתם מפרסמים ישירות לאמזון, הספר שלכם בדרך כלל יופיע תוך 24-48 שעות.  זה מה שקורה שמשתמשים במתווך.  אותו דבר יקרה גם אם תרצו לבצע שינויים של מידע או שינויים במחיר.

אם תבחרו באופציה השנייה אתם גם תצטרכו להחליט אם:

·       להשתמש בהוראות  KDP ו- KOBO להמרת קובץ הוורד שלכם לפורמט הנדרש ואז להעלות את הקובץ, או

·       להשתמש במומחה ליצירת הקבצים הדרושים ואז להעלות את הקובץ בעצמכם באמצעות  הלוחות המקווים של  KDP ו-Kobo, או/ו

·       במקרה של קינדל, להשתמש בשירות של אמזון (65$) בכדי להמיר את הקובץ הדפסה שלכם לפורמט של קינדל – שירות זה זמין רק אם יש לכם כבר ספר להדפסה על פי דרישה, שפורסם באמצעות Createspace.

בנוגע לקינדל, אם אתם מתקשים לעבוד עם קבצי HTML מומלץ להשתמש בשירות מומחה בכדי להמיר את הקובץ שלכם.  הסיבה היא שליצור את הקובץ בפורמט תואם קינדל זה בכלל לא קל, כפי שמעידים משתמשים רבים בפורום.

Kobo Writing Life – מקבל קבצים של  ePub – ומציע שירות המרת ספר אלקטרוני בחינם.  אשמח לשמוע תגובות של אנשים שהשתמשו בשירות זה. 

 

אופציה 3 – לשלם למומחה להמיר את מסמך ה-WORD שלכם לפורמט קינדל ( Mobi) ופורמט ePub (פורמט שתואם כמעט את כל הפלטפורמות) ולאחר מכן תוכלו להעלות את הקובץ לכל חנות מקוונת בעצמכם.


באופציה זאת לעומת האחרות תצטרכו להשקיע המון זמן להעלאות ולניהול פרסום הספר שלכם בחנויות המקוונות.  אתם צריכים לשקול את ההוצאות הכספיות הקשורות באופציות הקודמות לעומת הזמן שתזדקקו להשקיע ביישום כזה.  גם תקחו בחשבון שבאופציה הקודמות החברה מקדמת את הספר שלכם במבצעים שונים וכאן לא תהייה לכם את הכוח השיווקי שיש למשל ל-Smashwords.

לידעתכם, קיימת אפשרות נוספת להפצה.  קראתי מספר פוסטים של בלוגרים הממליצים על שימוש בקובץ Mobi שנוצר על ידי Smashwords להעלאה ל-KDP וזה עובד.  ההסתייגות היחידה כאן היא לגבי שליטה באיכות המוצר הסופי שלכם.  בפורום של משתמשי KDP משתמשים מייעצים לא להשתמש בשיטה זו.  אשמח לתגובות ממשתמשים לגבי האופציה הזאת.

 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה